Synnytyksestä palautuminen

Aika tarkkaan vuosi sitten olin toisen synnytykseni jäljiltä jälkitarkastuksessa, eli tsekkauttamassa, kuinka hyvin raskauden ja synnytyksen aiheuttamat vauriot alakerrassa olivat korjaantuneet, ja saamassa virallisen luvan alkaa taas harrastaa muutakin liikuntaa, kuin iänikuisia vaunulenkkejä. En kertonut neuvolalääkärille, että olin omin lupineni riehunut jo viikkoa aikaisemmin fysioterapeuttikoulutuksen pääsykokeiden liikuntaosuudessa.

Sen verran minulla kuitenkin oli järkeä, että itse koetilanteessa kerroin suorituksia arvioiville opettajille synnyttäneeni kuusi viikkoa aikaisemmin. He lupasivat ottaa tilanteen huomioon ja kehottivat minua jättämään kokeeseen kuuluvat hypyt ja loikat väliin. Tuumasin, että kyllä minä nyt vähän loikkimaan pystyn, ja suurella viisaudella jätin huomiotta fysioterapeutteja työkseen kouluttavien fysioterapeuttien neuvot.

 

synnytyksesta_palautuminen.jpg

 

Siinä minä sitten koikkelehdin, tanssin huonosti, menin sekaisin askelsarjoissa. En ole koskaan osannut tehdä takaperin kuperkeikkaa, joten ihan pokalla heitin takaperin ukemin ja toivoin, että yksikään kokeen valvojista ei sattunut juuri sillä hetkellä katsomaan minun suuntaani. Koko touhu tuntui kamalan omituiselta, kun ei oikeastaan tiennyt, mitä ominaisuutta tällä temppuilusetillä arvioitiin. Myöhemmin kävi ilmi, että tilanteessa testattiin kykyämme hahmottaa omaa kehoamme ja kehonhallintaamme… Kuusi viikkoa synnytyksen jälkeen levähtäneen lantionpohjan ja vatsalihasten erkauman kanssa voisin väittää, että pääsin koulutusohjelmaan kirjallisen kokeen tuloksilla.

Jälkitarkastuksessa lääkäri kuitenkin oli sitä mieltä, että tilanne voisi olla huonompikin. Siitä vaan kevyesti aloittelemaan uudelleen vanhoja treenimuotoja. Olin koko toisen odotukseni ajan kuullut kauhujuttuja, kuinka ne ovat juuri ne toisen raskauden kilot, jotka jämähtävät äidin vartaloon, ja siksi olin jo etukäteen päättänyt, että kilot saisivat kyytiä ASAP. Niinpä suuntasin välittömästi lenkkipolulle ja aloitin ei kovin aloittelijaystävällisen kotitreenirutiinin.

Sen verran oman kehon tuntemusta minulta kuitenkin löytyy, että tiesin koko ajan jonkin olevan pielessä. Juostessa lantionpohja muistutti jatkuvasti, että olin saanut kaksi lasta puolentoista vuoden sisällä. Vatsarutistuksia tehdessä jännesaumassa tuntui kipua. Suuntasin kulkuni ensin gynekologille, jonka mielestä tilanne oli ihan normaali ottaen huomioon, kuinka lyhyt aika synnytyksestä oli, ja kehotti jatkamaan treenaamista varovasti.

Seuraavaksi hain apua valmistumisen kynnyksellä olevilta fysioterapeuttiopiskelijoilta, joiden arvio oli: Älä! Älä juokse, älä hypi, älä lankuta, älä missään nimessä tee vatsarutistuksia. Jopa vatsaonteloon painetta luovat jooga-asanat kiellettiin. Eipä siinä muu auttanut kuin siirtyä lempeämpiin harjoitusmuotoihin, unohtaa juokseminen toistaiseksi ja muokata oma joogarutiininsa postpartum-versioksi.

Raskauden aikaiset muutokset kehossa tapahtuvat hitaasti. Kropalla on yhdeksän kuukautta aikaa sopeutua, muotoutua, muokkautua. Paikat eivät palaa ennalleen sillä, että vauvan rutistaa ulos (vaikka synnytyksenaikainen kalorinkulutus onkin kuulemma verrattavissa maratonin juoksemiseen). Yhdeksän kuukauden aikana tapahtuneet muutokset vaativat ainakin toiset yhdeksän kuukautta palautumista, joillain pidempäänkin.

Aloita raskauden jälkeen treenaaminen varovasti, vaikka olisit ennen odotusta ja odotuksen aikana ollut ahkera treenaaja! Kiinnitä huomiota näihin juttuihin:

1) Vatsalihasten erkauma. Älä lähde tekemään vatsaonteloon painetta aiheuttavia liikkeitä ennen kuin vatsalihasten erkauma on pienentynyt alle kahden sentin levyiseksi. Vatsalihasten erkauman voi tsekata itse asettumalla koukkuselinmakuulle (polvet koukussa, jalkapohjat lattiassa), kohottamatta ylävartaloa ja tunnustelemalla, mahtuvatko omat sormet suorien vatsalihasten väliin.

2) Lantionpohjan kuntouttaminen. Tapahtuipa synnytys alateitse tai sektiolla, pelkkä vauvan paino kohdussa ja raskauden aikaisen hormonaaliset muutokset heikentävät lantionpohjan lihaksia. Ennen kuin alat treenaamaan mitään muuta, keskity lantionpohjan kuntouttamiseen.

3) Mihin aikasi riittää? Vauva-arki tuottaa ihan omat haasteensa treenirutiinin ylläpitämiseen, eikä salille ehdi niin usein kuin ennen. Kiinnitä siis erityistä huomiota ruokavalioosi, sillä mikään treeni ei voita haarukkaa painonhallinnassa.

4) Huomioi imetyshormonien vaikutus palautumiseen. Niin kauan, kuin imetys jatkuu, kehon hormonitasapaino ei täysin palaudu raskautta edeltäneeseen tilaan. Imettäminen voi osaltaan auttaa pudottamaan raskauskilot pois, mutta samalla se ylläpitää poikkeavaa hormonitoimintaa kehossa.

5) Ole armollinen itsellesi. Identiteettisi saattaa olla urheilijan identiteetti, mutta synnytyksen jälkeen kuvioihin tulee myös äidin rooli.

6) Äidiksi tuleminen ei velvoita unohtamaan omaa hyvinvointia. Vaikka kukaan ei voi sanoa tarkkaa päivämäärää, jonka jälkeen synnytyksestä pitäisi olla palautunut, äitiys ei kuitenkaan pakota luopumaan omasta hyvinvoinnista huolehtimisesta. Äidin hyvinvointi on lapsen hyvinvoinnin perusta, vaikka se sitten tarkoittaisi, että äidin on välillä otettava omaa aikaa liikuntaharrastuksille.

 

Tsemppiä kaikille vastasynnyttäneille niin vauva-arkeen kuin palautumiseenkin!

3 thoughts on “Synnytyksestä palautuminen

  1. Tosi hyvä kirjoitus. Monet lähtee liian aikaisin juoksemaan tai treenaamaan vatsalihaksia ja sitten ollaan pulassa myöhemmin. Harmittaa suonen taso ohjauksessa synnytyksen jälkeen.. Ollaan kyllä siinä niin jälkijunassa että.

    M/Äiti jumppaa-blogi

    Liked by 1 person

    1. Eletään toivossa, että suomalainen terveydenhuolto kehittyy tässä asiassa. Ainakin synnyttäneiden kuntoutus (tai sen puute) on viimeaikoina ollut sen verran usein tapetilla somessa, että ehkä siihen vielä kiinnitetään huomiota.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s